U MARTU PONOVO KREĆE HE „SELJAŠNICA“: GODIŠNJE PET MILIONA „ZELENIH“ KILOVATA

13 Februar 2018

Hidroelektrana „Seljašnica“, čiji je početak rada 1953. godine označio zamah industrijalizaciji ovog kraja, ponovo nalazi mesto na mapi energetskih objekata Srbije. Od marta ulazi u sistem EPS kao proizvodjač koji će u potpunosti ispoštovati norme zaštize životne sredine.

Narednog meseca bi, prema najavama, trebalo ponovo da počne proizvodnja u Hidroelektrani “Seljašnica” .

Javno preduzeće „Elektroprivreda Srbije“ planira da rekonstruiše 15 malih hidroelektrana kojima upravlja da bi im se omogućilo novih 30 do 40 godina rada i ujedno povećali njihovi kapaciteti za proizvodnju električne energije. Projekat se finansira iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i među elektranama koje će biti obnovljene je mala HE „Selјašnica“,  izgrađena 1953. godine, rečeno je “Polimlju” u Sektoru za odnose sa javnošću EPS.

Planirano je da radovi na rekonstrukciji HE „Selјašnica“, koji su počeli u avgustu prošle godine, budu završeni do marta 2018. godine, kada se očekuje puštanje u rad hidroelektrane posle dužeg period tokom kojeg nije bila u funkciji.

Radovi obuhvataju rušenje, demontažu delova postojećih objekata, izvođenje zemljanih radova, betonske i radove na armaturi, zidarske i izolacione radove, metalne i aluminijumske konstrukcije, radove na fasadi, farbanje i sušenje, te instalaciju sistema za vodosnabdevanja i druge radove.

Instalisana snaga HE je 900 kW, a očekivana godišnja proizvodnja električne energije nakon rekonstrukcije biće povećana čak dva puta i iznosiće oko pet miliona kWh. Rekonstrukcijom će dve postojeće turbine biti zamenjene novim, takođe Pelton tipa, čiji će ukupni instalisani protok biti 0,8 kubnih metara u sekundi.

Nizvodno od vodozahvata HE predviđeno je da se nakon rekonstrukcije ispušta garantovani ekološki protok u količini od 225 litara u sekundi  što je u skladu sa propisima i omogućava zaštitu životne sredine i očuvanje vodenog ekosistema, kaže se u odgovoru “Polimlju” dobijenom od Službe za odnose sa javnošću Elektroprivrede Srbije.

M.M.M.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.